Kortdurend verblijf is een aanvulling op het wonen in een gezinssituatie (respijtzorg) en omvat maximaal drie etmalen per week. Bij een langere verblijfsduur gaat het dus niet om kortdurend verblijf. Het kan gaan om:
Kortdurend verblijf is alleen in te zetten als er sprake is van permanent toezicht en ter voorkoming van uithuisplaatsing.
Tijdens het kortdurend verblijf zet de aanbieder de begeleiding van de jeugdige voort. Per etmaal is er een ontbijt, lunch en diner voor de jeugdige.
Op deze vorm van hulp is de Jeugdwet van toepassing. Daarnaast geldt de lokale verordening jeugdhulp. Verder zijn er verschillende kaders en afspraken van toepassing. Bijvoorbeeld over een mogelijk beroep op de Wet langdurige zorg of de Zorgverzekeringswet, het kiezen voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget, het woonplaatsbeginsel en verlengde jeugdhulp na de achttiende verjaardag.
Er zijn drie routes voor aanmeldingen/bepalingen/verwijzingen voor jeugdhulp zonder verblijf:
De volgende onderwerpen komen altijd terug in de aanmelding/bepaling/verwijzing:
De aanmelding/bepaling/verwijzing bevat niet het aantal in te zetten uren hulp. Aanbieders hebben overzichten van het in te zetten aantal uren en de duur van beschikkingen. Als een aanbieder hiervan wil afwijken, dan beargumenteert hij dit in het gezinsplan van aanpak en laat dit goedkeuren door JGZ Almere. Een nieuwe verwijzing is hierbij niet noodzakelijk. De specifieke verwijzing wordt namelijk aspeciek beschikt, waardoor op- en afschalen zonder verwijzing mogelijk wordt.
Kortdurend verblijf is gericht op:
Een jeugdige of gezin komt in aanmerking voor kortdurend verblijf:
Kortdurend verblijf is alleen in te zetten als er sprake is van permanent toezicht en ter voorkoming van uithuisplaatsing.
Er is in uitzonderingssituaties vervoer mogelijk van en naar de locatie waar de hulp plaatsvindt. Dit kan alleen bij een medische of andere aanleiding die het vervoer noodzakelijk maakt.
Bij het beoordelen van de medische noodzaak is de mate van zelfredzaamheid bepalend: in hoeverre kunnen de ouders/opvoeders en/of het eigen netwerk het vervoer zelf regelen? Is dit niet het geval, dan is er een akkoord op de inzet van vervoer nodig van een (gedrags)deskundige van JGZ Almere of de betrokken gecertificeerde instelling.
Vervoer van en naar school betreft leerlingenvervoer. Dit is geen vorm van jeugdhulp via de Jeugdwet.